21 mars, En helt vanlig gata?

En gatstump i Siracusa, på ön Ortygia, som den äldsta delen av staden heter, såg ut så här en torsdagseftermiddag i mars. Slitna fasader, många neddragna järnjalusier, inget märkvärdigt.
 
 
Men några timmar tidigare var scenen en annan. Här pågår måndag till lördag en livlig marknad med betoning på grönsaker, fisk och frukt.
 
 
 
 
Här finns inte bara det man förväntar sig. Här finns så mycket mer, dessutom många varianter, t ex på temat tomater. Bifftomat, plommontomat, körsbärstomat, riktigt mogna, men där finns också gröna (vet inte hur de används), och så förstås den i matkretsar kända Pachinotomaten.
 
 
 
 
Samma sak med apelsiner, det finns så många sorter. Precis som vi hemma på höstarna hittar favoriter bland äppelsorterna kan man nu botanisera bland apelsinerna. Gult kött, rött kött eller melerat, Washington, Vaniglia, Tarocco, tunnskaliga, tjockskaliga.... Det finns också många varor som är kända för att produceras i en särskild del av närområdet. Bronte på Etnas nordvästsida producerar pistagemandel, vin från Etnas östsluttning, mandel  från Avola, osv.
 
 
 
Klockan ett är allt över. Jalusierna dras ner. Bara sopbilen har ett jobb kvar att göra.
 
Lina
 
,

Kommentarer
Postat av: lena

vilka härliga skyltar....första tankeide'n är: vilket kul stickmönster!

2013-03-23 @ 19:13:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0