10 april, Bit för bit

Varenda rum i den gigantiska villan är smyckad med golvmosaiker. Stora delar av byggnaden användes för representation och för offentligt bruk. Men här  levde också  människor sina liv, både som tjänstefolk och som några av romarrikets mest uppsatta. I huset  ingick en stor badanläggning med varma och kalla bad, rum för massage, mottagningsrum, utsmyckade korridorer, musikrum, öppna gårdar med skuggande pelargångar, fontäner, dammar..... Dessutom var rummens väggar dekorativt målade eller klädda med marmor. Även villans utsida var bemålad.
 
Huset byggdes på 200- och 300-talet e Kr, begravdes i lera efter en översvämning på 1100-talet och återfanns i slutet av 1800-talet, men det var först på 50- och 60-talen som de stora upptäckterna gjordes. Det jag talar om är ännu ett världsarv: Villa Romane del Casale i utkanten av staden Piazza Armerina.
 
De mosaiker jag sett på andra håll i Italien (Ravenna framför allt) har ju mestadels handlat om religiösa byggnader. Oftast finns dessa mosaiker  i taken. Fantastiska och  imponerande - men långt borta. Här ligger de alltså på golven. Förra gången vi var här gick man mestadels i golvnivå,  nära, kunde studera hantverket, känna historiens vingslag. Nu är det byggt bryggor över golven så att man ser allt uppifrån och får en fantastisk helhet av varje golv, men också distans. Det blir mer ett rent bildbetraktande, inte lika stark känsla av att vara i rummet, se det så som det sågs och möjligheten att studera detaljer och hantverk försvinner..
 
 
 
Man har kommit fram till att det är två mosaikmästare med nordafrikanskt ursprung  som står bakom bilderna, två mästare med olika stil och motivval. Men hur många medarbetare hade de med sig? Hur lång tid tog det att få hela huset smyckat? Hade de förlagor, skisser? Är allt bränt materia, bränd keramik, eller är det också, eller bara, natursten i olika färger?  
 
Motiven har enorm bredd från mytologi till vardagsliv. En  lång korridor  visar exotiska djur som infångas och transporteras med båt till Rom för att bli till underhållning på cirkus Maximus. Detaljer  berättar om växter, om kläder, verktyg, fångstmetoder och  landskap.
 
Se på detaljrikedomen, hur skickligt skuggor återges, hur tredimensionella effekter tas fram!
 
  
 
De tio gymnasterna i sina bikinis är de mest avbildade och spridda av villans alla bilder (orättvist, ja kanske, men de är märkliga, det är lätt att få för sig att de faktiskt rör sig!). Många har nog sett dem men kanske inte förknippat dem med just den här platsen.
 
 
Lina
 

Kommentarer
Postat av: lena

Fantastiskt! Ett riktigt Prepixeljobb!

2013-04-11 @ 10:32:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0