13 april, ".... och små citroner gula....."

Varje morgon går Jotte ut till de närmsta citronträden, väljer noggrant, känner på tyngden, plockar en citron, trycker den mot näsan och suckar njutningsfullt. Sen går han in och pressar frukostjuicen. Nä, vi dricker inte ren citronjuice, men nu när apelsinerna är fullmogna och riktigt, riktigt söta behövs den syrliga spetsningen för att juicen ska bli så uppfriskande som man vill ha den på morgonen. (Att ta med juicepressen var det klyftigaste vi gjorde när vi packade i december....)


Här hos oss, där vi kan studera saken nära, har plockningen den här veckan ersatts av beskärning och av nedplöjning av ogräset mellan träden. Massor av citroner finns kvar på träden, samtidigt med kart och den nya blomningen. Det är något märkligt med dessa träd. De blommar alltså i flera cykler per år och bär ju också alla stadier från blomma till frukt samtidigt. Frukterna plockas för hand, från stege, och det är ett tungt jobb för citronerna sitter stadigt fast. Som citronskötare har man arbete året om, ändlöst kan det tyckas. Vi förvånas över att citroner är en så billig vara nu när vi blivit iförstådda med det hantverksmässiga
odlandet.




Det finns förstås många sorter inom citronsläktet. Jag har i alla fall kommit fram till att här är Femminello vanligast och den ger fyra skördar per år. Det som skiljer de olika arterna åt är tjockleken på skalet, saftigheten, antalet kärnor och klyftor, surhet, tålighet mot sjukdomar och kyla osv.
Av allt som odlas på Sicilien är nog citrus det som är störst. Nåja, tomaterna kanske tävlar om förstaplaceringen. Men i butikerna är citroner ingen stor vara. Och alla gatuhörnsförsäljningar av närodlat har årstidsbundna produkter till försäljning men sällan citroner. Apelsiner har vi sett mycket av men säsongen går mot sitt slut. Just nu är det oerhört mycket kronärtskockor, fänkål och morötter. Citronerna måste alltså gå på export, både till övriga Italien och utomlands. Ändå är Italien ingen stor producent internationellt sett utan hamnar först på tionde plats. Och det är klart, det är bara i de allra sydligaste delarna av landet som odlingen förekommer. Det måste uppenbarligen vara varmt men också förhållandevis fuktigt. Det har varit tydligt vid våra utflykter, kommer vi uppåt bergen så finns inte citrusträden med oss längs vägarna.


Den sista tidens torra försommarvärme gör att citronträdens knoppar unisont slår ut. Nu när vi lämnar vår citrondal står det en doft över hela sydöstra Sicilien av söt citrusblom, en stark doft som kommer i vågor, särskilt tydlig när man passerar i bil genom landskapet. Det blir så vi lämnar Sicilien, med fönstren nedvevade förstås.
Lina



Kommentarer
Postat av: Åke Nilsson
Vilken vardagslyx. Fina bilder som vanligt.
Postat av: lena
När man tänker på hur en liten citruskrukväxt doftar när den blommar måste detta vara fullständigt bedövande berusande....
Postat av: Monica och Göran
Underbara bilder pch texter om citronträdens leverne.
Är ni på väg mot östra Italien nu?
Postat av: Tora
Åh vad jag längtar tillbaka till er citronodlingen!
Trackback